ALCARRÀS BIOPRODUCTORS
Agricultura i ramaderia
Bioenergia
Valorització de residus orgànics
INVERSIÓ ESTIMADA >10 M €
Bioproductors és una associació ( de 150 famílies ramaderes 600 granges) del sector del boví i porcí del terme municipal d’Alcarràs que s’uneixen per tractar conjuntament les dejeccions de les seves granges.
Compren
50 ha de terreny que converteixen en el primer biopolígon de Catalunya, on a banda d’instal·lar la planta de compostatge, allotjarà la planta de biogàs i una planta de pre escalat industrial d’accés obert per a validació de biotecnologies i productes, així com altres tecnologies i empreses vinculades amb els bioproductes, biomaterials i bioenergia.
Aquest informe ofereix una anàlisi detallada del sector de la bioeconomia a Catalunya, Espanya, destacant el seu estat actual i el potencial de creixement. Catalunya està ben posicionada per al desenvolupament de la bioeconomia gràcies a la seva rica biodiversitat i climes diversos, que ofereixen una base sòlida per a la innovació basada en la biologia. Els recursos naturals de la regió, com boscos, praderies i ecosistemes marins, recolzen aquest potencial.
La forta tradició en investigació i desenvolupament de Catalunya, amb el suport de universitats i instituts de recerca, complementa el seu robust sector industrial, creant un entorn favorable per a les iniciatives de bioeconomia. El compromís de la regió amb el creixement sostenible es reflecteix en l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2012-2030 (EBC2030), que té com a objectiu catalitzar l’activitat econòmica, enfortir les xarxes de coneixement i preparar la societat per a una bioeconomia circular.
L’EBC2030 proporciona una full de ruta per aprofitar els recursos biològics per impulsar el desenvolupament econòmic mentre es minimitza l’impacte ambiental. El sector de la bioeconomia a Catalunya es preveu que continuï creixent, amb la col·laboració entre indústries i sectors sent clau per desbloquejar el seu ple potencial.
Aquest informe és un recurs valuós per a responsables polítics, inversors, empreses i investigadors interessats en la bioeconomia a Catalunya. Ajuda a identificar oportunitats d’inversió i àrees de col·laboració, contribuint al desenvolupament d’un futur sostenible i resilient.
Aquest informe ofereix una visió general de l’estat actual del desenvolupament de la bioeconomia a Europa, destacant les pràctiques clau, les metodologies i els rols essencials per avançar en els projectes de bioeconomia. Es divideix en tres seccions principals:
- Desenvolupament de la Bioeconomia a la UE: Aquesta secció aborda el context històric i polític de la bioeconomia a Europa, les tendències generals a les regions i ciutats, així com la definició, caracterització i impacte de la bioeconomia. Es basa en l’Estratègia de Bioeconomia de la UE i el seu Informe de Progrés de 2018, juntament amb una revisió de la literatura existent.
- Metodologia de Desenvolupament de Projectes de Bioeconomia: Aquesta part descriu una metodologia proposada per al desenvolupament de projectes de bioeconomia, adaptada per l’Oficina d’Acceleració de Projectes de Bioeconomia BioBoost. Basada en la metodologia CCRI, inclou una anàlisi de les millors pràctiques i els principals reptes en els projectes de bioeconomia de la UE.
- Rol de l’Oficina d’Acceleració de Projectes de Bioeconomia BioBoost: Aquesta secció descriu la funció de l’Oficina d’Acceleració de Projectes de Bioeconomia BioBoost i el seu potencial per ser replicada en altres regions. L’objectiu és desbloquejar el potencial de la bioeconomia i contribuir als objectius del 2050.
L’informe està dissenyat per ajudar els Facilitadors i Promotors de Projectes de Bioeconomia a dissenyar, desplegar i implementar projectes de bioeconomia, involucrar les parts interessades i alinear-se amb les polítiques de la UE i locals per maximitzar els beneficis socials, econòmics i ambientals.
Aquest informe ofereix una visió general de les metodologies i eines utilitzades per involucrar els stakeholders i expandir el pipeline de projectes per a projectes de bioeconomia. Destaca la importància de la implicació dels stakeholders, els diversos mètodes d’involucrament emprats, els resultats d’aquests mètodes i els reptes trobats.
L’informe se centra en dos tipus de projectes de bioeconomia:
- Grans inversors o empreses amb projectes de bioeconomia existents.
- Petits projectes locals de bioeconomia.
Un aspecte clau de l’informe és una metodologia d’anàlisi dels stakeholders, que inclou una taula que classifica els stakeholders en quatre grups: academia, indústria, administració pública i projectes europeus relacionats amb la bioeconomia. Aquesta taula detalla el paper de cada stakeholder, la seva contribució al projecte Bioboost, els mètodes de comunicació i els impactes esperats.
La implicació dels stakeholders de l’administració pública assegura l’alineament amb l’agenda política i el suport governamental. Els stakeholders de la indústria, incloent empreses d’energia i inversors, són clau per a la sostenibilitat financera i la viabilitat comercial.
L’informe busca demostrar que aquests projectes de bioeconomia són econòmicament i ambientalment rendibles, amb potencial per a un impacte positiu al territori, escalabilitat i sostenibilitat a llarg termini.
Aquest informe ofereix una visió general completa del sector de la bioeconomia a Catalunya, Espanya, examinant el seu paisatge actual i potencial de creixement. La rica biodiversitat i els climes diversos de Catalunya la converteixen en un lloc ideal per a les iniciatives de bioeconomia. Els recursos naturals de la regió, com boscos, praderies i ecosistemes marins, constitueixen la base per a la innovació biològica.
Catalunya també es beneficia d’una forta tradició en recerca i desenvolupament, recolzada per una xarxa d’universitats i instituts de recerca. Juntament amb un sector industrial robust, això crea un entorn favorable per a l’avanç dels projectes de bioeconomia. El compromís de la regió amb el creixement sostenible es detalla en l’Estratègia de Bioeconomia de Catalunya 2012-2030 (EBC2030), que estableix objectius per catalitzar l’activitat econòmica, enfortir les xarxes de coneixement i preparar la societat per a una bioeconomia circular.
L’informe presenta informació actualitzada sobre sectors clau, començant pels destacats a l’EBC2030 per la seva connexió amb el sector primari, com la silvicultura, la producció alimentària (incloent l’agricultura, la transformació d’aliments i la distribució), i la indústria marítima. També aborda altres indústries biològiques crucials per a la bioeconomia, com la indústria del paper i la indústria bioquímica. Per a cada sector, l’informe proporciona una descripció, una visió general de les rutes actuals de recuperació de recursos, i una anàlisi del potencial i oportunitats per a la recuperació de biomassa.
L’objectiu principal d’aquest informe és identificar i analitzar les barreres legals i reguladores trobades durant la primera fase del projecte Bioboost i proporcionar recomanacions per facilitar el desenvolupament i creixement dels projectes de bioeconomia a Catalunya. L’informe es divideix en tres parts:
- Part I ofereix una breu anàlisi legal de les polítiques, estratègies i legislació més rellevants a nivell de la UE, nacional, regional i local.
- Part II descriu les principals barreres legals i reguladores per al desenvolupament de la bioeconomia a Catalunya identificades fins ara durant la implementació de Bioboost, reconeixent que poden sorgir altres barreres en el futur.
- Part III identifica oportunitats legals i proposa recomanacions i solucions per superar les barreres identificades, entenent que es poden suggerir altres opcions o recomanacions legals si es consideren necessàries.
Aquest informe serveix com a exemple de les barreres legals i reguladores que un projecte de bioeconomia pot trobar durant la seva implantació a Catalunya, tot reconeixent que poden existir altres barreres financeres, tècniques o de governança que no es consideren en aquest document.