Biobooster: Agroparc d’Ametller Origen

Ametller Origen és una companyia familiar que des del 1830 s’ha dedicat a cultivar i cuidar de les seves terres. Avui en dia, fruit d’aquesta experiència com a agricultors i productors, la companyia s’ha transformat en una gran empresa dedicada a la producció i  distribució de productes alimentaris, operant més de 140 botigues arreu de Catalunya on s’hi poden trobar, principalment, aliments frescos com fruita, verdura i hortalisses i elaborats de qualitat.

L’Agroparc

Compromesos amb la cura del medi ambient i la salut de les persones, des dels seus inicis la companyia ha impulsat diverses iniciatives per promoure canvis en l’actual sistema alimentari. En els últims anys, ha estat treballant en alguns dels més ambiciosos: l’Agroparc Penedès i l’Agroparc Mont-Roig.

El primer serà el primer districte agro-industrial circular on en un únic espai s’integrarà agricultura, ramaderia i processament d’aliments. Per altra banda, l’Agroparc Mont-Roig, que actualment es troba en una fase de disseny més incipient, comptarà amb aproximadament 50 ha d’hivernacles altament tecnificats per a la producció de productes hortícoles i acollirà el desenvolupament de vàries iniciatives d’I+D+i. Ambdós projectes també comptaran amb la producció d’energia renovable per garantir la màxima eficiència i circularitat en el procés.

Il·lustració de l’Agroparc Penedès. Font: Atmetller Origen

El paper de Bioboost

Ateses les característiques singulars d’aquests dos projectes, és clar que es tracten d’iniciatives estratègiques que pretenen ser punta de llança per a promoure un model alimentari alternatiu en el qual la bioeconomia jugui un paper clau. Tot i que ambdós projectes compten amb una base conceptual molt sòlida, existeixen algunes barreres a l’hora d’implementar-los. És aquí on col·labora  Bioboost.

El paper del projecte Bioboost dintre de l’Agroparc resideix en tres principals aspectes: 1) Avaluar fonts de finançament alternatives per fer front a les diverses fases d’inversió; 2) Avaluar aspectes transversals com l’ús i valorització dels recursos secundaris i la generació d’energia renovable; i 3) Aportar una visió més sistèmica per extreure’n el màxim benefici tant per a la companyia com per a la regió, així com millorar l’acceptació del projecte per part de la ciutadania.

Pel que fa al primer aspecte, les diferents activitats que Bioboost està duent a terme per augmentar la col·laboració amb la comunitat financera, tindran un paper fonamental per a donar solucions a mida del projecte. Respecte al segon, s’estan valorant els recursos biològics disponibles així com aquells que puguin aportar altres actors de la regió per tal de trobar la millor estratègia de valorització. I, en relació amb el tercer, l’equip està en contacte amb diferents actors del territori que podrien col·laborar de forma directe o indirecte per tal de trobar sinèrgies i maximitzar els impactes.

La importància d’identificar les barreres sistèmiques

D’altra banda, també s’estan avaluant totes aquelles barreres trobades per l’equip d’Ametller Origen a l’hora d’implementar el projecte. Identificar els principals obstacles a l’hora d’impulsar projectes d’aquest tipus, ajuda a definir solucions sistèmiques per a què futurs projectes de bioeconomia trobin cada cop menys barreres i així disminuir el seu risc d’inversió. Des de l’Acceleradora de Bioboost, es continuarà treballant a fi que més projectes d’aquest tipus puguin fer-se una realitat.

 

Butlletí

Subscriviu-vos al nostre butlletí per estar al dia amb les últimes novetats i informació!