El problema de les petites explotacions ramaderes
Un dels principals problemes del les petites explotacions ramaderes resideix en la dificultat per valoritzar la llana obtinguda després d’esquilar l’ovella. Actualment, a causa de les dificultats per valoritzar-la, no només no s’obtenen beneficis sinó que es considera un residu que genera una despesa addicional per les famílies ramaderes. Una de les solucions per poder potenciar la seva valorització és el seu rentat com a fase preparatòria per a diferents usos.
El rentat de la llana
El procés de rentat de la llana es troba regulat per la normativa europea degut al seu consum d’aigua i efluents que suposa. Les grans indústries de processament de la llana no accepten lots de petites dimensions, com són aquests casos. Tot i ser tècnicament factible a petita escala, el manteniment de la maquinària, el consum energètic i la problemàtica de l’aigua segueixen fent que el rentat de la llana a petita escala sigui insostenible tant en l’aspecte econòmic com ambiental. Aquesta dificultat fa que s’abandoni la pràctica del rentat, fent així que les activitats ramaderes optin per desfer-se del producte transformant-lo en un residu, suposant alts costos de gestió i tractament.
L’objecte d’aquest projecte, promogut per l’Ajuntament de Tagamanent, és la posada en marxa d’un sistema de tractament de petites quantitats de llana (450 kg/dia), que alhora incorpori sistemes energètics i tèrmics de fonts renovables, un baix consum d’aigua no apte per al consum humà i un tractament adequat de les aigües residuals. Degut a les seves característiques, el sistema podria ser replicat a altres punts del territori, permetent a altres explotacions ramaderes del territori valoritzar la seva llana. Aquest projecte està finançat per l’Agència Catalana de Residus de Catalunya (ARC) amb un ajut de 531.000 €.
El paper de Bioobost
Bioboost té com a principal missió accelerar projectes de bioeconomia a Catalunya que siguin sistèmics i beneficiïn al territori oferint serveis tècnics, de negoci i finances, legals i de facilitació, d’acord amb les necessitats de cada projecte i de forma gratuïta. En particular, l’èxit d’aquest projecte promogut per l’Ajuntament de Tagamanent és la generació d’una oportunitat real de generar un canvi significatiu en la valorització de la llana ovina, suposant una transició cap a un model econòmic més circular.
Per tal d’accelerar aquesta iniciativa, i després d’analitzar en detall no només les necessitats del projecte sinó també tot el seu ecosistema, el projecte Bioboost ha començat donant suport en la creació d’un equip de treball que agrupi tota la cadena de valor entorn a la llana. Amb aquest fi, el passat mes de maig es va organitzat una primera reunió de treball on-line amb la participació de diferents entitats públiques i privades i ja s’està treballant en l’organització d’una segona trobada, aquest cop presencial, on es vol comptar amb la participació d’usuaris finals de la llana neta.
D’altra banda, des de Bioboost es donarà assessorament en la configuració jurídica del model de gestió de la planta de rentat i es donarà suport en el desenvolupament del model de negoci per tal d’assegurar la viabilitat del projecte.