Les plantes de producció de biogàs a Catalunya seran considerades “projectes empresarials estratègics”

El Govern de Catalunya ha aprovat una mesura que permetrà considerar les plantes de producció de biogàs com a “projectes empresarials estratègics”, la qual cosa facilitarà la seva tramitació i consolidació. Aquesta nova classificació té com a objectiu agilitzar el desenvolupament d’infraestructures dedicades a la producció d’energia renovable a partir de la digestió anaeròbica de dejeccions ramaderes i altres residus orgànics, contribuint així a la transició energètica i la reducció de la contaminació.

Suport i simplificació administrativa per als projectes de biogàs

Els projectes de biogàs que obtinguin aquesta classificació gaudiran de mesures especials de suport i simplificació administrativa, fet que contribuirà a la seva viabilitat i a l’acceleració de la seva implementació. Aquesta acció forma part de les iniciatives del Govern per fomentar les energies renovables i per contribuir a l’economia circular i a la bioeconomia, amb un enfocament especial en les zones rurals de Catalunya.

Requisits per ser considerat “projecte empresarial estratègic”

Per a ser classificats com a “projectes empresarials estratègics”, els projectes de producció de biogàs hauran de complir diversos requisits establerts pel Govern:

  • Ubicació en zones vulnerables: Els projectes hauran de situar-se en municipis afectats per la contaminació per nitrats provinents de fonts agràries o en zones amb mala qualitat de l’aire, on els nivells de contaminants i amoníac superin els límits establerts per la normativa vigent.
  • Processament de dejeccions ramaderes: Les plantes de biogàs hauran de ser de gestió col·lectiva i processar almenys un 50% de dejeccions ramaderes en el material orgànic utilitzat per a la digestió anaeròbica.
  • Capacitat mínima de processament: Els projectes hauran de tenir la capacitat de processar un mínim de 100 tones de material al dia, contribuint així a una producció significativa d’energia renovable.
  • Tractament del digestat: Els projectes hauran d’incorporar tecnologies innovadores per al tractament del digestat generat durant el procés de digestió anaeròbica, amb l’objectiu de generar subproductes amb propietats fertilitzants, contribuint a la gestió de residus agrícoles i ramaders.

Impacte en l’economia i la sostenibilitat

Aquesta nova mesura té un impacte positiu tant a nivell ambiental com econòmic. D’una banda, la producció de biogàs permetrà reduir les emissions contaminants i les de gasos d’efecte hivernacle, alhora que afavoreix la substitució dels combustibles fòssils per fonts d’energia renovables. Això contribuirà al compliment dels objectius climàtics establerts per Catalunya i per la Unió Europea.

D’altra banda, la creació de plantes de biogàs suposarà una oportunitat per desenvolupar un sector industrial potent i innovador, amb un gran potencial per generar llocs de treball qualificats i contribuir al creixement de les zones rurals. A través de la generació d’energia renovable i la gestió eficient de residus, es fomentarà una economia més circular i sostenible.

L’estratègia catalana del biogàs

Aquestes accions formen part de l’Estratègia catalana del biogàs, que té com a objectiu aconseguir una producció de 2 TWhPCI de biogàs anuals per al 2030. En els propers anys, es preveu posar en marxa unes dotze plantes noves de codigestió anaeròbica cada any, entre el 2024 i el 2030. Aquesta estratègia busca aprofitar els residus orgànics generats per diversos sectors econòmics, com ara l’agricultura, la indústria agroalimentària i els residus municipals, per convertir-los en energia renovable i fertilitzants.

Els residus orgànics a Catalunya: una oportunitat per a la bioeconomia

A Catalunya es genera una gran quantitat de residus orgànics cada any, provinents de diferents sectors com l’agricultura, la indústria agroalimentària i els residus municipals. Entre els residus més significatius es troben les dejeccions ramaderes, que representen unes 12.600.000 tones anuals. Altres fonts importants de residus orgànics inclouen la fracció orgànica dels residus municipals (450.000 tones), els residus de la indústria agroalimentària (700.000 tones) i els fangs de depuradores urbanes (535.000 tones). Tots aquests residus representen una gran oportunitat per a la valorització energètica mitjançant el biogàs, alineant-se amb els principis de la bioeconomia circular.

Conclusió

La nova mesura del Govern català sobre la classificació de les plantes de biogàs com a “projectes empresarials estratègics” és una iniciativa clau per afavorir la transició cap a un model energètic més sostenible, basat en la producció d’energia renovable i la valorització dels residus orgànics. A través del suport i la simplificació administrativa, es vol consolidar el biogàs com una de les principals fonts d’energia renovable a Catalunya, fomentant la creació de llocs de treball i contribuint al desenvolupament d’un sector econòmic més verd i innovador.

Butlletí

Subscriviu-vos al nostre butlletí per estar al dia amb les últimes novetats i informació!