Estratègies innovadores per a una gestió forestal sostenible

Bioboost va ser convidat a participar i a presentar el projecte en l’esdeveniment de Bioregions el passat 4 d’octubre en el marc del Bioeconomy Innovation Day 2023, organitzat a Bilbao pel Govern Basc i l’Institut Forestal Europeu (EFI) a través de la BioRegions Facility.

BioRegions connecta regions amb mentalitat de futur a tot Europa, amb la missió de treballar conjuntament per desbloquejar el seu potencial en l’àmbit de la gestió forestal. Entre aquestes regions es troba Catalunya, que destaca per la gran extensió de territori forestal i la quantitat de projectes que contribueixen a la bioeconomia circular. Per aquest motiu, des de Bioboost volem promoure aquest canvi de paradigma, consolidant projectes del territori i accelerant la seva execució.

La gestió forestal és imprescindible per abordar la crisi climàtica, contribuint a l’adaptació dels boscos al canvi climàtic, la creació de paisatges agroforestals resilients i la preservació de la biodiversitat. També millora els mètodes i tècniques de gestió forestal, l’aprofitament dels recursos forestals i equilibra la producció de fusta, productes no fusters i serveis ecosistèmics. En conjunt, aquestes accions contribueixen significativament a la mitigació de l’emergència climàtica, la gestió del territori i el desenvolupament rural, així com a l’economia local i circular.

El Bioeconomy Innovation Day va ser una trobada d’un dia amb xerrades, presentacions, debats i treball en xarxa centrats en el potencial de la bioeconomia circular forestal, incloentsilvicultura sostenible, materials avançats d’origen biològic i bio-construcció, i l’intercanvi internacional en aquest àmbit. L’esdeveniment va ser inaugurat per Bittor Oroz, viceconseller de Pesca, Agricultura i Política Alimentària del Govern Basc, i va comptar amb la participació d’experts com Ananya Manna, directora d’Inversions del Fons Europeu de Bioeconomia Circular (ECBF), Leire Barañano, directora General de NEIKER i vicepresidenta del Consell d’Administració de l’Institut Forestal Europeu (EFI), i Inazio Martínez de Arano, Coordinador de la BioRegions Facility, entre d’altres.

Durant l’esdeveniment, es van presentar solucions innovadores en bioeconomia, com Zerticarbon (solucions d’embornals de carboni certificats amb tecnologia blockchain), Evolgen (nanocristalls de cel·lulosa per a aplicacions industrials,), Biorreformed (biorrefineria mediterrània, entre d’altres. També es va tenir l’oportunitat de conèixer agents europeus en matèria d’innovació en bioeconomia, com la Irish Bioeconomy Foundation o la Bioeconomy Austria.

Butlletí

Subscriviu-vos al nostre butlletí per estar al dia amb les últimes novetats i informació!